wtorek, 23 września 2014

Kruche babeczki z nadzieniem porzeczkowym

5


Kruche babeczki wypełnione po same brzegi nadzieniem porzeczkowym. Do przygotowania nadzienia użyłam świeżych owoców i frużeliny owocowej. Babeczki są bardzo smaczne i wyglądają przepięknie. Uroku dodaje im pleciona kratka która znajduje się na samej górze babeczek. Najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe oraz kilka dni po upieczeniu. Polecam

Kruche babeczki z nadzieniem porzeczkowym 

Nadzienie porzeczkowe: 
250 g świeżej czerwonej porzeczki
250 g frużeliny porzeczkowej 
3 łyżki mąki ziemniaczanej
150 g cukru

Kruche ciasto:
450 g mąki pszennej
250 g zimnego masła
1 żółtko
100 g cukru pudru
3 łyżki zimnego mleka

Dodatkowo: 
1 jajko
1 łyżka mleka

Nadzienie porzeczkowe: w misce umieścić świeże porzeczki i frużelinę porzeczkową. Dodać mąkę ziemniaczaną i cukier. Całość wymieszać.

Kruche ciasto: mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki i szybko wyrobić. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny. Metalowe foremki na babeczki lub muffinki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy lub blacie kuchennym wysypanym mąką. Za pomocą szklanki wykroić kilka kół a następnie wylepić nimi dokładnie dno i boki foremek. Każdą babeczkę napełnić nadzieniem, aż po same brzegi. Resztę ciasta rozwałkować na cienko, pociąć na paseczki i ułożyć z nich kratkę na wierzchu każdej babeczki. W małej miseczce wymieszać jajko z mlekiem i posmarować nim babeczki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i piec przez 20-25 min, do złotego koloru. Gotowe wyjąć z piekarnika, przestudzić w foremce a następnie przełożyć na kratkę. Oprószyć cukrem pudrem.

5 komentarzy: